Fokusområden

Lekens betydelse - en central roll på nyponrosen


För barn är det lek i sig som är viktigt. I lek får barnen möjlighet att imitera, fantisera
och bearbeta intryck. På så sätt kan de bilda sig en uppfattning om sig själva och andra
människor. Lek stimulerar fantasi och inlevelse. Lek kan också utmana och stimulera
barnens motorik, kommunikation, samarbete och problemlösning samt förmåga att
tänka i bilder och symboler. Därför är det viktigt att ge barnen tid, rum och ro att
hitta på lekar, experimentera och uppleva.
Lek ska ha en central plats i utbildningen. Ett förhållningssätt hos alla som ingår i
arbetslaget och en miljö som uppmuntrar till lek bekräftar lekens betydelse för barnens
utveckling, lärande och välbefinnande.
Barnen ska ges förutsättningar både för lek som de själva tar initiativ till och som
någon i arbetslaget introducerar. Alla barn ska ges möjlighet att delta i gemensamma
lekar utifrån sina förutsättningar och sin förmåga. När någon i arbetslaget följer eller
leder lek på lämpligt sätt, antingen utanför leken eller genom att själva delta, kan
faktorer som begränsar leken uppmärksammas samt arbetssätt och miljöer som främjar
lek utvecklas. Genom en aktiv närvaro är det möjligt att stödja kommunikationen
mellan barnen samt förebygga och hantera konflikter.

- Lpfö 98/18



 

 Språkutveckling 


Mål: Stärka samtliga barns språkutveckling  genom att träna barnen att skapa och uttrycka samt kommunicera erfarenheter, tankar och upplevelser i olika uttrycksformer som dans, musik, rörelse, drama, bild och form. 

Utbildningen ger pedagoger kunskap om högläsning som en aktivitet som kräver noggranna förberedelser och mål. Genom högläsning bjuder vi in barnet i sagans och kunskapens värld och ökar därmed barnets fantasi och ordförråd. Högläsningen stödjer barnets sociala förmåga, känslan för ljud och stärker barnets förståelse för berättande och språkutveckling.


Delmål 1: Satsa på språkutvecklande insatser såsom högläsning, återberättande, takk, bilderkort, mm som stärker samtliga barns språkutveckling.

Delmål 2: Satsa på att att utveckla barnens ordförråd eftersom barn som har ett utvecklat ordförråd kan uttrycka, formulera sig samt även förstå andra utsagor.


Skapandeutveckling

 

Mål: Våga och vilja genom att tro på sin egen förmåga  - Träna barnen att lösa problem. 


Delmål 1: Träna barnen att arbeta på ett kreativt sätt genom att konstruera, skapa och bygga med hjälp av olika redskap, material och teknik.

Delmål 2: Träna barnen att våga pröva sina idéer såsom att bygga städer, kollektivtrafik/tågbana, bondgård mm utifrån ett hållbart utvecklingsperspektiv.

Matematisk utveckling

 

Mål: Barnens ska utveckla sin matematiska förmåga genom att pröva, reflektera  och undersöka olika lösningar. Genom samtal och laborativa aktiviteter utvecklar barnen olika matematiska förmågor. Vilka är de fem matematiska förmågorna?

I både forskning och läroplanen framgår att det finns fem matematiska förmågor som är viktiga i relation till matematiklärande:

Begrepp, metod, resonemang, kommunikation och problemlösning.


Delmål 1: Synliggöra matematiken i vardagen för barnen.

Delmål 2: Lära barnen att förstå vardagsmatematiken.

Hållbar utveckling

 

Mål: Alla ska utveckla sin sociala, ekonomiska och ekologiska förmåga genom entreprenöriellt lärande såsom att få kunskaper om fysikaliska fenomen, kemiska processer och biologi. 


Delmål 1: Förstå den hållbara utvecklingen genom kretsloppet och återanvändning. 

Delmål 2: Utveckla samtliga barns sociala förmåga att samarbeta och respektera varandra genom att träna på barnens förmåga att lyssna och reflektera över andras uppfattningar samt även genom att träna barnen att ge uttryck för sina egna uppfattningar. Vidare är syftet med delmål 2 även att utveckla barnens kulturella identitet samt även öka barnens förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald. 

Delmål 3: Utveckla samtliga barns ekonomiska förståelse för den hållbara utvecklingen.

Lärande och utveckling 


Förskolan arbetar ständigt med att barnen ska se sig själva som lärande och skapande individer inom samtliga fem fokusområden såsom språkutveckling, skapande utveckling, hållbar utveckling och matematisk utveckling.


Mål: Förskolans centrala uppdrag är att stimulera varje barns utveckling och lärande. 

 

Demokratifostran - Genus och jämställdhet

Barnen utvecklas i samspel med andra. För att barnen ska kunna utvecklas är det viktigt att de känner sig trygga i sin identitet. Förskolan arbetar därför aktivt med att barnen har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet där hänsyn tas till barnets åsikter utifrån barnets mognad och ålder.


Genomförande/Arbetssätt: De tio kompisböckerna och olika temadagar såsom olika interkulturella temadagar m.m.. De yngre barnens böcker kommer att baseras utifrån kompisböckerna till de yngre barnen.. Pedagogerna kommer att läsa sagor, använda drama, handdockor och skapande som kommer att leda till diskussioner och vidare arbete som anpassas efter barngrupperna. Varje bok bearbetas genom läsning, återberättande, diskussionsfrågor, drama och skapande.